Обратно
18.2.2018

Условия за одобрение за кредит

Автор:
Vivus.bg

Кредитът е неизменна част от ежедневието на милиони хора по света. Всяка държава има своя собствена система на регулация или специфики на местно ниво. Макар много от кредитните и финансовите институции, опериращи в България, да са дъщерни дружества на чужди компании, те са изцяло длъжни да се съобразяват с местните наредби, преди да дадат одобрение за кредит.

Има различни видове кредити, съобразени с клиентските нужди. Много от банките вече започнаха да предоставят стоково кредитиране, а пък фирмите за бързи заеми да предлагат опция за теглене на по-високи суми. Според последни данни, ръстът на бързите кредити е 8% на годишна база. И докато до неотдавна се смяташе, че повечето хора, вземащи основно бързи заеми, са потребители с нисък доход и образование, то днес профилът драстично се променя. Профилът на настоящия потребител на подобен род заеми е до 30 години, с висше образование и висок доход. Тук обаче идва въпросът на какви условия трябва да отговаряме, за да получим одобрение за кредит.

Одобрение за кредит само при предоставяне на коректна и пълна информация

Дали кандидатствате за одобрение за кредит пред банка или през институция за бързи заеми – попълването на информацията е първото нещо, с което се сблъсквате. Банковите институции обикновено изискват физическо присъствие на кандидата в офиса, подписване на редица документи и съответно предоставяне на определен набор от такива. Сред първите, разбира се, са трудов договор и справка за доходите. При бързите заеми най-често е необходима само лична карта. Въпреки това, наличието на постоянна работа на трудов договор е огромен плюс. Това е така, защото имате доказани постоянни доходи, които служат за ориентир за вашето финансово състояние.

Попълвайте внимателно, съзнателно и коректно необходимите данни. При искане на бърз заем обикновено се изисква лична банкова сметка. Ако нямате – можете да си откриете такава, но не забравяйте таксите за теглене от банкомат и таксите за обслужване. Много често имате и опция за получаване на парите на каса на EasyPay.

Давайте наистина коректна информация относно възнаграждението си, ако се изисква такава. Има много случаи, при които официалната сума е една, но действителната е в пъти над нея. Ако работодателят ви не е склонен да декларира това в официален документ, който да послужи пред банка – например при теглене на кредит с висок размер – по-добре не пишете тази сума.

Бъдете откровени за приходите и разходите си

Не завишавайте изкуствено и не намалявайте разполагаемите си доходи излишно. Бъдете откровени за вашите приходи и разходи пред финансовата институция, ако ви иска такава информация. Обърнете внимание, че различни фактори като наличието на деца, живеенето на семейни начала и т.н. имат тежест пред финансовите институции. И макар да не сте официално бракосъчетани с партньора си, това не е пречка да бъдете семейство пред банката например. Когато сте поръчители на други заеми или самите вие сте ги изтеглили, или изплащате стоки – това пак е вид кредит. Ако имате кредитна карта или спестовна сметка – не крийте тази информация. Институциите, отпускащи заеми, имат определени алгоритми, на базата на които смятат дали можете да попаднете в групата на одобрените или не.

Проверката на кредитното досие е задължителна преди одобрение за кредит

Ако искате да получите одобрение за кредит, задължително преминавате през проверка в Централен кредитен регистър. Попадането в него е много лесно – още с първия изтеглен заем вече има информация за вас в него. След това обаче всяка една институция, от която искате пари, проверява вашето присъствие или не там. Когато името ви фигурира, се гледа и какво е състоянието ви. Има случаи, при които статусът е категоричен и подкрепен солидно с доказателства, че вие не обслужвате задълженията си. Тогава най-вероятно нито една институции няма да рискува да ви даде пари. Но когато сте изрядни с плащанията си, това също е видимо и влияе положително при разглеждането на заявката ви.

Имате ли имущество на ваше име?

Фирмите за бързи заеми не изискват подобни документи и често разчитат само на данни от личната ви карта. Е, разбира се, тези данни се попълват в съответните техни формуляри или в регистрационните форми в уебсайтовете им, ако кандидатствате за кредит по интернет.

При банките често се изискват такива документи. Когато зад вас, като кандидат, стои наличието на дадена собственост, било то и автомобил, за фирмите това е един вид гаранция, че има какво да вземат от вас, ако спрете да плащате. Бъдете точни и не скривайте, но и не говорете за неща, които нямате или пък имате, но ви е срам да кажете.

Осигуряване на поръчители за евентуално одобрение за кредит

Не навсякъде се иска наличието на поръчител по заема. При нужда обаче задължително имайте един такъв на разположение. Той трябва да има постоянен доход – заплата, пенсия или други социални плащания.

Предназначение за ползване на необходимите пари

Никога не лъжете за какво ви трябват парите. При бързите кредити подобни обяснения не се изискват, особено за малки суми. Когато става дума за по-големи заеми, може да се наложи да кажете за какво са ви необходими парите – ремонт, покупка на техника, почивка и прочие.

Обобщение на нещата, на които трябва да обърнем внимание, ако искаме да имаме възможност за одобрение за кредит

Получаването на одобрение за кредит зависи от много фактори. Какво трябва да кажем и как да формулираме искането си? Кои са предимствата, с които е по-вероятно да получим положителен отговор на искането си? Има ли неща, които оказват положително или отрицателно влияние върху нашето представяне пред кредитодателя? Какви са положителните елементи, с помощта на които шансът за получаване на заем значително се повишава? Открийте отговорите на тези въпроси и преценете сами какви са вашите възможности. Вижте кое би ви изградило положителен образ пред банката или небанковата институция, от която искате да получите одобрение за кредит. Отговорите на всички тези въпроси вече бяха споменати в горните редове.

Кандидатстване за бърз кредит от Vivus

Ние, от Vivus, предлагаме на нашите клиенти бързи кредити до заплата. Първият заем, който може да бъде взет, е  за сума до 600 лв. с 0% лихва и 0 лв. такси. Това означава, че за първи заем клиентите ни връщат точно, колкото са получили от нас, в рамките на срока за връщане, който сами са избрали. А срокът може да бъде между 5 и 30 дни. За втори и следващ бърз заем може да се достигне сума за кандидатстване до 1500 лв. Нямаме изисквания за поръчители, нямаме изисквания за доказване на доходи.

Още по темата